Parisuhdetta rakentamassa

Sunnuntai 17.5.2020 klo 13.13 - Marja Laakso


Korona on tuonut parisuhdearjen alleviivattuna perheisiin ja pariskuntiin. Nyt, kun arki ollut ja on edelleen uudenlaista, korostuu se, miten osaamme sopia asioita ja ottaa toista huomioon arjen pyörityksessä. Monissa kodeissa ollaan nyt aiempaa enemmän kotosalla, sekä vapaa-aikana ja myös päiväsaikaan, jolloin perusarjessa oltiin ennen korona-aikaa töissä. Monet ovat osanneet nauttia tästä ajasta ja ovat saaneet läheisensä kanssa tehdä kaikkea sitä tärkeää, jota ei ole ehtinyt tehdä työ- ja harrastusputken ollessa päällä.

Lähi-ihmissuhteissa ovat myös hermot saattaneet kiristyä jatkuvan yhdessä olemisen vuoksi. Myös asiat ja tilanteet, jotka ovat jo aiemmin hiertäneet pariskunnan välejä, ovat saattaneet kärjistyä muuttuneen arjen myötä. Joskus se on voinut tuoda parin välille uutta ja parempaa yhdessä olemista ja kommunikaatiota, kun vihdoin on ikään kuin nostettu ”kissa pöydälle”. Kuitenkin kärjistyneet riidat, mykkäkoulu ja erimielisyydet ovat kuormittaneet monen parin arkea aiempaa enemmän nyt poikkeusolojen aikana.

Tapa, jolla olemme vuorovaikutuksessa toisen ihmisen kanssa, vaikuttaa myös siihen, miten saamme viestimme perille ja miten toiveitamme kuunnellaan. Puhetapa luo ilmapiiriä ja viestii rivien välistä sitä, mitä puhuja toisesta ajattelee. Se, että pariskunnan toinen osapuoli purkaa ärtynyttä mielialaa toiselle puhumalla epäystävällisesti, ei rakenna toimivaa suhdetta ja viihtymistä yhdessä. Yleensä toinen osapuoli vastaa samalla mitalla. Epäystävällisestä puhetavasta saattaa tulla normaali tapa kommunikoida pariskunnan välillä ja pari ei ehkä huomaa, että siitä voi olla haittaa. Jos pariskunnalla on lapsia, nämä aistivat vanhempiensa keskinäisen jännitteen tai tulkitsevat kuulemaansa tapaa väärin. Lapset saattavat alkaa seurata epäterveellä tavalla vanhempien keskinäisen kommunikaation äänensävyjä ja sisältöjä, pyrkien ennakoimaan kodin ilmapiirin muutoksia. Silloin, kun parin keskinäiset ristiriidat kasvavat ja tunteet kuohahtavat, turvaudutaan mahdollisesti helpommin voimakkaisiin tapoihin ilmaista itseä ja vahvoja tunteitaan.

Voiko sitten sillä, että kiinnittää huomiota omaan tapaansa puhua kumppanilleen, olla vaikutusta parisuhteen laatuun? Todennäköisesti voi, vaikka puhetapaa muuttamalla ei isompia ongelmia voisikaan ratkaista. Kuitenkin sitten, kun ja jos, ratkaisujen aika tulee, niin maasto on varmasti pehmeämpää ja vastaanottavaisempaa, kun kommunikaatiossa on keskinäistä kunnioitusta ja taitoja säädellä ilmaisuaan, sekä kykyä toisen kuunteluun. Esimerkiksi, kun toiselle esittää pyynnön, voi vain kuvitella, mitä ovat psyykkisten ja fyysisten vasteiden erot, kun pyyntö esitetään rakentavasti, kuin esimerkiksi kyllästyneellä, mahdollisesti syyttävän sävyisellä  ”aina sinä…”-puheella. Klassista hammastahnatuubin puristamis-esimerkkiä käyttäen, voisi sanoa ”voisitko muistaa puristaa hammastahnatuubia alhaalta, jotta pakkaus kestäisi ja hammastahnaa ei jää alaosaan jumiin”, sen sijaan, että sanoisi ”hemmetti, kun sinä aina pilaat hammastahnan puristamalla sitä keskeltä!”. Kun pyyntö esitetään syytöksen muodossa, nousee toisella helposti stressihormonit veressään ja hän alkaa puolustella itseään. Päällimmäiseksi sanavaihdon jälkeen jää mieleen kuva negatiivisesta sananvaihdosta, eikä itse asiasta. On todennäköisempää, että tilanne toistuu ja negatiiviset tuntemukset levittäytyvät muihinkin vuorovaikutustilanteisiin.

Mukavaa ilmapiiriä ja kumppania arvostava puhetyyli rakentaa hyvää vuorovaikutusta, vaikka suhteessa olisi vaikeuksia. Tottumuksen kautta siitä tulee arkipäiväistä ja silloin, kun sitten erimielisyyden hetkellä puhetapa muuttuu haastavaa tunnetta sisältäväksi, huomaa kumppani, että ollaan kuohuttavan asian äärellä. Silloin ristiriitojen selvittely ja riitely eroaa arkipuheesta ja ilmaisuun tulee tavallista enemmän voimaa. Lisää luettavaa pariskunnan vuorovaikutuksesta ja muistakin aiheista löytyy esimerkiksi Väestöliiton sivuilta.

http://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/tietoa_parisuhteesta/parisuhteen-happy-hour/tietoa/vuorovaikutus-parisuhteessa/puhetyyli-ja-elekieli/


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini