Kesäinen tervehdys!

Torstai 9.7.2020 klo 10.07 - Marja Laakso


Useimmat meistä muistelevat lämpimästi lapsuuden kesiä. Omat rakkaat muistoni sijoittuvat maaseudulle, jossa ympäristönä oli pihat, pellot, metsät ja rannat. Aikuiset olivat läsnä, mutta omissa töissään. Niinpä lapsen mieleeni jäi vapaus, aikaa ja tilaa kokea viileä aamukaste, auringon lämmittämät pihakivet ja kanojen nykivä kävely niiden nokkiessa jyviä tai etsiessään matoja pihamaalta. Noihin muistoihin palailen vieläkin, kun kylmän vuoden ajan tummuudessa odotan kesän lämpimiä päiviä.

Joskus mietin, muistavatko lapset tämän kesän korona-kesänä vai niistä muistoista, joita heidän mieliinsä piirtyy. Me aikuiset todennäköisesti voimme paikallistaa tämän kesän ajankohdan korona-kesään, paitsi ehkä ei silloin, jos näitä korona-kesiä alkaa tulla yksi toisensa perään.

Monet perheet viettävät nyt lomaansa kotimaassa, vaikka matkustusrajoituksia ulkomaille höllennetäänkin jo. Meillä kaikilla on nyt aikaa viettää kesää enimmäkseen kotimaassa. Vaikuttaa siltä, että monet perheet ovat löytäneet ihan tavallisen luonnon ympäristöstään. Tämän havainnon olen tehnyt itse liikkuessani luonnossa. En ole siellä enää yksin, seuranani vain koirani, linnut ja hyvällä tuurilla myös havaitsemani metsän asukit. Vastaan tulee perheitä, lasten ja nuorten kanssa liikkuvia aikuisia, pariskuntia, yksin kulkijoita, koiran ulkoiluttajia ja kaikenlaisilla polkupyörillä ajavia ihmisiä.

Toivon aina, että ihmiset luonnossa pysähtyisivät katsomaan luonnon yksityiskohtia ja kokonaisuuksia. Kun tarkastelee esimerkiksi marjakasvien kevätheräämisiä, niiden alkukesän kukintoja, niin ei voi kuin ihmetellä sitä runsautta mitä luonto tarjoaa nyt keskikesästä alkaen myös ravintona. Siitä vain syömään ja keräämään. Ei tarvitse kylvää, kitkeä ja kastella, vain kerätä ja nauttia. Lasten kanssa liikkuessa marjametsässä ei kannata ottaa ämpäreitä mukaan, pieni muovinen kippo riittää. Muuten pienet poimijat ja vähän isommatkin kyllästyvät hommaan heti alkuunsa.

Luontokokemuksista kannattaa suunnitella sopivia lapsille, jotta suhde luontoon voisi kehittyä myönteiseksi ja voimia antavaksi. Pienten lasten on vaikea liikkua metsässä maaston epätasaisuuden ja erilaisten esteiden vuoksi. Kaikenikäiset lapset voivat kokea ympäristön epäkiinnostavaksi, jos heille ei avaa luonnon monimuotoisuuden ihmeellisyyksiä. Aikuisten olisi hyvä hankkia jonkin verran tietoa kasveista, elämistä ja hyönteisistä, jotta voi kertoa lapsille ja nuorille niistä. On myös hyvä tarkkailla lapsen kiinnostuksen kohteita ja kertoa häntä kiinnostavista teemoista. Oma pieni lapsen lapseni esimerkiksi on kiinnostunut kasvien hyötykäytöstä sekä eläimistä ja hyönteisistä. Hän tietää jo nyt, ihan pienenä, että piharatamon lehteä voi käyttää haavojen ja ruhjeiden hoitamiseen ja että vuohenputken lehdet maistuvat hyviltä ja että nokkonen polttaa, mutta keitettynä sitä voi käyttää, vaikka lettuihin.

Lapsille voi suunnitella sopivan pituisen omatoimisen ”luontopolun”, joka on sopivan pitkä, riittävän helppokulkuinen ja vaikkapa mukavan eväspaikan omaava. Samaa polkua voi retkeillä säännöllisesti ja tarkkailla luonnon muuttumista eri vuodenaikoihin. Lapsia voi myös kannustaa poikkeamaan polulta tekemään löytäjä ja kokeiluja. Päästäänkö kiipeämään isolle kivelle? Osaammeko tasapainoilla kaatuneen puun rungon päällä? Minkä muiston voisimme poimia matkalla?

Kiinnostus luontoon ja hyvän luontokontaktin syntyminen ja säilyminen kasvattaa ihmisiä, jotka kunnioittavat ja rakastavat luontoa ja pitävät ympäristön vaalimista ja säilyttämistä tärkeänä. Ympäristökysymykset ovat koko ajan kaikessa yhä tärkeämmässä roolissa. Lapset saavat siitä tietoa helpolla ja luonnollisella tavalla muun arjen yhteydessä. On tärkeää kasvattaa luontoihmisiä, ei vain meidän ihmiskuntamme vuoksi, vaan elämän monimuotoisuuden vuoksi. Myös muut lajit, kuin ihmiset, ovat tärkeitä ja arvostuksen ja kunnioituksen tulisi ulottua kaikkiin lajeihin, niin eläimiin kuin kasveihinkin.

Onnellista ja muistorikasta kesää lapsille, nuorille, aikuisille ja ikääntyneille!

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini