Etäarkea

Lauantai 11.4.2020 klo 12.54 - Marja Laakso


Kevät saapuu korona-viruksesta huolimatta. Kotiympäristöni lähimetsät ovat melkeinpä täynnä retkeilijöitä ja ulkoilijoita. Saan kiertää yli-innokkaan koirani kanssa piknikillä istuvia perheitä ja kulkea mahdollisimman pieniä sivupolkuja, ettei koirani hauku pyöräilijöitä ja hölkkääjiä. Toivottavasti lähiluonto-ulkoilu on tullut jäädäkseen. Siis jotain mukavaakin tapahtuu korona-viruksen vaikutuksesta.

 Tällä hetkellä vastaanotollani ei käy montaakaan asiakasta. Kaikkien kanssa ei myöskään etäkontakti ole sopiva työskentelymuoto, joten terapioita on paljon nyt katkolla. Monenlainen toiminta on mennyt verkkoon ja etäyhteyksien päähän. Olemme varmaan kaikki nyt  oppineet tätä etäilyä, vaikka se ei olisi aiemmin ollut tuttua. Joillekin se on niin mielekästä, että haluaisivat jatkaa etätöitä, etäkoulua ja etäterapiaa jopa korona-virus aikakauden jälkeenkin. Itsekin olen paitsi työskennellyt etäyhteydellä terapiatyössä, osallistunut etäkokouksiin ja osallistunut myös etänä joogatunteihin, jotka ovat sujuneet itseasiassa ihan mukavasti. Ikääntynyttä äitiäkin on tavattu nyt etänä eri tavoin ihan urakalla. On vilkuteltu ikkunasta, ulkoiltu hieman turvavälin kanssa, puhuttu puhelimessa ja myös tavattu etäyhteyden kautta tabletin välityksellä. Ikääntynyt väkikin saa oppia digiajan ihmeitä.

Kuitenkin toivon, että jotkut asiat palaavat ihan lähitilanteisiin. Jotkut lapset ja  nuoret ovat nyt niin mukavuusalueillaan, että he eivät lainkaan odottele paluuta normaaliin innolla. He, jotka joutuivat vielä muutama viikko sitten ponnistelemaan harjoitellakseen ryhmässä olemista ja aitoja sosiaalisia tilanteita, seikkailevat nyt onnellisina virtuaalimaailmoissaan pitkiäkin aikoja. Netti ei tunne päivää eikä yötä vaan siellä taistellaan, ajetaan kilpaa, ratkaistaan ongelmia ja etsitään aarteita mihin kellon aikaan tahansa, ellei sisäinen kello tai sitten läheiset aikuiset tee asialle stoppia. Nyt myös vältytään pakollisilta sukulaisvierailuilta ja muilta pääsiäisriennoilta, joihin on aiemmin totuttu. Joitakin taas kotona oleminen ahdistaa, kun ei pääse niihin tuttuihin ryhmiin, harrastuksiin eikä kavereita tapaamaan. Monien  perheiden aikuisilla on rankkaa, koska kaikki ollaan yhdessä jatkuvasti ja he joutuvat myös patistelemaan lapsiaan tekemään muutakin, kuin digimaailman tarjoamiin aktiviteetteja. Nyt ainakin tulee tilaisuuksia olla yhdessä.

Digiaikaa edeltävältä ajalta ei olekaan meillä muistissamme pakollista kotona olemisesta laajemmin. Nyt on hyvä hetki kaivaa kaapista lautapelit esille ja kokeilla, miten pelaaminen sujuu verkon ulkopuolella. Toki kaikenlaiset pelit ovat monille tuttuja muutenkin. Jos ne tutut lautapelit kyllästyttävät, voi keksiä itse ja askarrella jonkun hauskan pelin. Leipominen yhdessä ja keittiöpuuhat yleensäkin miellyttävät monia. Monenlaisia vinkkejä arjen puuhiin löytyy erilaisilta sivustoilta laajastikin.

Tällaisia ovat esimerkiksi:

https://fi.pinterest.com/

https://www.stadissa.fi/paikat/675/helsinki-lapsille-ja-perheille

https://www.martat.fi/marttakoulu/pikkukokki/keittiossa/

ja tietysti Yle areenasta löytyy vaikkapa äänikirjoja ja kuunnelmia

Voikaa hyvin! Jaksamista poikkeusarjen keskelle! Kyllä tästä vielä selvitään!

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini