Lapset, nuoret ja sosiaaliset taidot

Sunnuntai 14.7.2019 - Marja Laakso


Kirjahyllyä siivotessani osui käteeni Vauva-lehti vuodelta 2016. Siinä oli artikkeli ”Ole ystävä minulle” (Anna Tommola Vauva-lehti syyskuu 2016). Artikkelissa oli haastateltu lehtori ja tutkija Eira Suhosta sekä allekirjoittanutta. Lyhyt artikkeli kuvaa pienen lapsen kiinnostusta toisiin lapsiin sekä jo varhain kehittyviä sosiaalisia taitoja. Vilkaisin artikkelia ja totesin, että edelleen sen sisältämät asiat ovat ajankohtaisia ja tärkeitä. Lasten ja perheiden kanssa työskennellessäni sosiaaliset taidot ja tunteiden kanssa elämisen taidot ovat pinnalla ja työskentelyn kohteina jatkuvasti.
Kertauksena laitan artikkelin herättämiä ajatuksia ja osittain myös sen sisältämiä asioita tähän kirjoitelmaan. Nämähän ovat ajankohtaisia eri ikäisten lasten ja nuorten kanssa. Sosiaalisten taitojen oppiminen alkaa varhain ja jatkuu koko elämän ajan. Lapsuuden ja nuoruuden vaiheet ovat tärkeimpiä ja otollisimpia aikoja niiden oppimiseen. Opimme näitä asioita kuitenkin koko elämän ajan. Elämäntilanteet, jossa aikuiset elävät tai muuten viettävät aikaa lasten kanssa on myös oppimisen ja taitojen kasvun aikaa. Lapset ja nuoret ovat suuria opettajia syntymästään saakka.
Pieni lapsi oppii aikuisen avulla sosiaalista vuorovaikutusta sekä myös itsesäätelyä ja tunteiden ilmaisua. Suhde lapseen tulisi olla lämmin ja empaattinen sekä ”rinnalle asettuva”. Yhä edelleen saatetaan käyttää huonon käytöksen seuraamuksena lapsen siirtämistä eri tilaan tai esimerkiksi jäähypenkille. On hyvä muistaa, että yksin lapsi on hukassa vaikeiden tunteidensa kanssa. Hän tarvitsee lähelleen aikuisen, joka rauhoittaa lasta ja jäsentää lapsen tunteita hänen itsensä ymmärrettäviksi. Vain näin hän voi hyvällä tavalla kehittyä tunteiden säätelyssään. Kun lapsi toimii väärin, aikuisen tulee auttaa lasta tekemään oikein. Tämä voi tapahtua sitten, kun vaikeat ja kiihtyneet tunteet ovat rauhoittuneet ja mieli tyyntynyt. Sitten voidaan korjata väärä toiminta. Se voi tapahtua konkreettisesti esimerkiksi keräämällä tavaroita, joita lapsi on kiukuspäissään heitellyt tai pyytämällä anteeksi yhdessä aikuisen kanssa toiselta lapselta, jota on ehkä loukattu tai satutettu. Oikein tekemisestä annetaan lapselle heti hyväksyvä ja kannustava palaute. Ilmapiirin sosiaalisessa yhteisössä tulisi olla niin myönteinen kuin mahdollista, koska rakentavat toimintatavat opitaan myönteisessä vireessä ja turvallisessa ilmapiirissä.
Pettymyksen tunteet ovat lapselle usein vaikeita ja miksipä ei aikuisellekin. Kun lapsi kokee pettymyksen – esimerkiksi ei saa tavaraa, jonka haluaisi ja suuttuu - on hyvä jakaa lapsen kokemaa tilannetta sanomalla esimerkiksi: ”olisit niin kovasti halunnut lelun. Se on kuitenkin Janin, eikä sitä voi ottaa häneltä”. Näin osoitetaan lapselle, että  tilanteessa mukana oleva aikuinen on ymmärtänyt lapsen toivetta ja tunnetta. Ollaan lapsen kanssa ja pyritään pitämään hänet turvallisesti lähellä, kunnes hän rauhoittuu. Keskusteluun voi lisätä tunnesanoja esimerkiksi: ”taidat olla nyt pettynyt”. Lasta on tärkeää lohduttaa ja myös tarvittaessa auttaa taas eteenpäin, ettei hankalaan tunteeseen jäädä turhan pitkäksi ajaksi. Lapsen kiinnostuksen voi ohjata seuraavaan asiaan tai vaikkapa etsiä hänen kanssaan yhdessä käytettävissä olevan lelun. Kun lapsi saa kokea ymmärrystä ja empatiaa, hänen kykynsä vastaaviin tunteisiin kasvavat.
Lapsen sosiaalisten taitojen kehitys vuoropuhelee eri kehityksen osa-alueiden kanssa. Kyky olla toisten kanssa voi vaikuttaa esimerkiksi liikunnallisten ja kognitiivisten taitojen kehittymiseen. Yhdessä oleminen haastaa monenlaiseen aktiiviseen toimintaan, johon ei ehkä yksin tai vanhemman kanssa tulisi heittäydyttyä niin intensiivisesti. Pienillä lapsilla yhdessä ja samaan aikaan tekeminen voi olla elämyksellistä ja aktivoida toimintojen toistoa kerrasta toiseen. Esimerkiksi lätäkön läpi yhdessä edestakaisin juokseminen voi kiinnostaa 2-4 vuotiaita lapsia pitkään. Se voi olla todella hauska ja jopa monipuolinen puuha juuri heille. Isommat lapset saattavat leikkiä liikuntaleikkejä, joissa on jo monimutkaisempia sääntöjä ja lainalaisuuksia. leikkiessä joutuu asioista joskus neuvottelemaan ja sopeutumaankin välillä yhteisesti tehtyihin päätöksiin. Nämä tilanteet haastavat oppimaan.
Sosiaalisia taitoja opitaan yhdessä toisten kanssa. Kuitenkin aikuisten rooli on hyvin ratkaisevassa asemassa. Ilmapiirin ja sosiaalisen vuorovaikutuksen malleja luovat ja ylläpitävät aikuiset. Lapset tarvitsevat paljon positiivista ja rakastavaa vuorovaikutusta. He tarvitsevat yhdessä tekemistä ja kokemista sekä tunteiden ja toiminnan säätelyapua. Tehdään yhdessä, ollaan yhdessä, autetaan lapsia kaveriasioissa. Hoidetaan myös aikuisten välisiä suhteita! Jokaisen aikuisen tulisi myös huolehtia itsestään ja omasta jaksamisestaan. Kesä on tähän parasta aikaa, koska luontokin ihan erityisesti hoitaa meitä kesällä. Aurinko paistaa meille kaikille, kukat kukkivat ja marjat kypsyvät!
Toivotan ihan kaikille rentouttavaa kesäaikaa. Kerätkää hyviä hetkiä kesän varrelta. Vielä on kesää jäljellä, vaikka eletäänkin jo heinäkuun puoltaväliä!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini